woensdag 21 december 2005

Rent a car on Paaseiland

Vandaag hebben we een 4WD gehuurd voor maar $40,-. Het was wel een oude rammelbak maar hij heeft ons over de meest onmogelijke ´wegen´ gevoerd. Die 4WD is dus wel erg hard nodig, je slipt alle kanten op en de wegen zijn na een flinke regenbui bijna ongebaanbaar. We hebben een groot stuk van het eiland al kunnen doen vandaag. We zijn eerst in oostelijke richting over de zuidkust-weg gereden waar al verschillende Ahu´s (beeldenrijen op een platform) te zien waren. Het weer was schitterend, strakblauwe lucht (niet de hele dag, want af en toe heb je ´recht op een flinke regenbui´, dat hoort zo in een subtropisch klimaat!).
De eerste opgraving was Ahu VAIHU, een groot platform met verschillende beelden met topknots die gemaakt zijn van rode scoria (vuurrode vulkaansteen). Helaas lagen ze allemaal op de grond met het gezicht naar de aarde. De oorspronkelijke bevolking heeft een groot aantal beelden zelf omgetrokken, de reden is nooit duidelijk geworden, ook een aantal beelden zijn door den tsunami getroffen. Een van de hoogtepunten was de vulkaan Rano Raraku. Dit is een vulkaan waar bijna alle Moai (beelden) zijn uitgehakt. Ongeveer 400 beelden staan en liggen er verspreid, in allerei stadia van afronding. Ook staan er een groot aantal beelden die tot aan de schouder in het zand zijn begraven, je ziet dus alleen de gigantische koppen staan.
Je kunt zo heel duidelijk zien hoe ze zo´n beeld eerst uithakten in de rotsen, daarna losmaakten en vervolgens naar beneden (en uiteindelijk naar de kust) transporteerden. De meeste beelden staan langs de kust met het gezicht landinwaarts gericht, men denkt dat het voorouders moesten voorstellen die het land moesten beschermen tegen invloeden van buitenaf (de zee). Je kon de vulkaan beklimmen tot op de kraterrand waar je een mooi vulkaanmeertje kon zien liggen. Hier lagen ook weer allerlei beelden verspreid op de grond.
Hierna kwamen we langs een heel indrukwekkende (door Japanse archeologen in 1995 gerestaureerde site die geheel was verwoest door een tsunami in 1960) genaamd: Ahu TONGARIKI. Dit is de grootste structuur van het eiland met 15 enorme stenen beelden.
Daarna ging het noordwaarts waar we bij een mooi strand bij Anakena (waar we heerlijk gezwommen hebben) nog een aantal opgravingen hebben bezocht: Ahu NAU NAU (een zeer complex ceremonieel centrum) en Ature HUKI (1 Moai die in 1995 opnieuwe overeind gezet is door een Noorweegse expeditie). Het zijn prachtige sites, omringd door palmbomen en wit duinzand.
Vervolgens zijn we dwars over het eiland doorgestoken onder de voet van de Terevaka vulkaan en zijn we een ontzettend slecht zandpad de berg op gereden om daar de Ahu AKIVI site te bezichtigen. Een ceremonieel platform met 7 beelden, die als enigen zeewaarts ipv landinwaarts kijken. Helaas regende het op dat moment keihard en hebben we er geen mooie foto´s van. Daarna hebben we een bijzonder grottencomplex gezocht (Ana TE PAHU), toegankelijk via een gat in de grond, dat je nauwelijks kunt terugvinden door de weelderige bananenbomengroei ter plekke. Het is een ondergronds netwerk van lavastromen, we zijn er een heel eind ingelopen maar er kwam geen eind aan. We waren bang dat we in het middelpunt van de aarde zouden uitkomen ;-)
Daarna hebben we nog 1 Moai bezocht, met 4 handen (Ahu HURI A URENGA).
Morgen gaan we te voet naar de zuidpunt, naar het ceremoniele dorp Orongo met het vogeleiland Moto Nui. Maar daar vertellen we morgen meer over.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha luitjes,

Mooie foto's! Jammer van dat hondje.Gewoon meenemen de volgende keer, heb je een prima huisdier aan, is je eeuwig dankbaar.

Tjeerd en ik willen volgende week gaan mountainbiken in limboland. Is dat te doen in december? Denken aan routes in epen en zo. Is toch wel een site voor?

Gr en nog veel plezier daar!

Sander

Anoniem zei

Hadden jullie ook niet een echte toetistenfoto moeten maken van het sterk overhellende beeld dat je probeert tegen te houden met je handen? (sic)
Verder alles OK hier alleen vaginaweer, dat is minder leuk.
Goodgoan en doot hennig an!
Olle W & H oet Hengel

Anoniem zei

Vandaag laatste rondje met het TOC (woensdag ochtend) gemaakt. Paul was extra gekomen als begeleider. Alle nostalgische plekjes (o.a. gele route met rodondenderons of zoiets) nog een keer gelopen. Triest, net zoals het weer.

Geniet er nog maar lekker van.

Groeten, PP te E.

Anoniem zei

Wauw! Wat hebben jullie mooie foto's gemaakt tijdens deze reis!!!

Groetjes Roos

Anoniem zei

Best regards from NY!
cheap car insurance quotes wacoal bras black jack camping world au how a electrostatic air purifier works term life insurance programs affiliate propecia cost facelift canada tesco internet pop up blocker cadillac railroad toys

Anoniem zei

Keep up the good work » » »

Anoniem zei

Enjoyed a lot! las vegas nevada tooth whitening bleaching Winnipeg hotel in north bay Where can i buy training shoes online Health insurance affordable north carolina