dinsdag 6 december 2005

Achao op Isla Quinchao (Chiloe)

Gelukkig, onze blog is weer in de lucht. Nadat we gisteren kortsluiting veroorzaakten door het aansluiten van een cardreader op een USB-poort (terwijl we een nieuwe pagina aan het publishen waren) was onze site niet meer benaderbaar. En vanochtend, wonderbaarlijk genoeg, was hij er weer!
We zijn vandaag met de bus en via een veerboot naar het eiland Quinchao gegaan, naar het dorpje Achao. Hier staat een van Chiloe´s mooiste houten kerkjes. Je waant je werkelijk in Rusland of in Scandinavie af en toe! Het is een 18e eeuwse Jezuietenkerk, de Santa Maria de Loreto de Achao, volledig uit hout geconstrueerd.
Het is een van de vele houten kerkjes op het eiland maar wel een van de mooiste. En uiteraard staat hij op de UNESCO World Heritage list. Prachtig blauw plafond, schitterende, met hout beklede pilaren. Overigens zijn alle huizen hier van hout gebouwd. Ze stoken ook op hout (helaas kwamen we er pas vanochtend, na een zeer koude nacht achter dat we het houtkacheltje op de gang hadden kunnen aansteken..).
We overwegen morgen het NP de Chiloe te bezoeken aan de westkust van het eiland. Maar dat weten we nog niet zeker, ze waarschuwen namelijk voor stormen aan de Pacific Ocean, die zijn er blijkbaar voortdurend. Onze schoenen zijn dan wel waterdicht, maar of ze deze onophoudelijke waterstromen zullen kunnen weerstaan is nog maar de vraag...
Het alternatief is dat we naar Ancud, aan de noordkant van Chiloe gaan. Hier kan je met een zodiac een pinguinkolonie bezoeken (ook de Humbolt pinguin, naast de Magelhaen pinguin die we al gezien hebben in Punto Tombo). Ook kan je er een zeeleeuwen kolonie zien.
Overigens, toen we hier in het haventje stonden te kijken hoe schapen uit een vissersboot werden geladen (poten bij elkaar gebonden, over de schouder geworpen), zagen we ineens een enorme zeeleeuw de kop opsteken. Zeker op zoek naar ´makkelijk´ voedsel (visafval uit de vissersboten).
De marktjes zijn erg leuk. Overal verkopen ze een soort zeewier, dat je ze overal op de stranden ziet zoeken en oprapen.
Zo, en nu zijn we alweer moe, ondanks het flinke uitslapen dat we vanochtend gedaan hebben. Dus we gaan lekker even aan ons halfje wit en straks even een keuze maken uit de talrijke visrestaurantjes bij de haven.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

wat maken jullie wat mee laiverds we volgen dit nu in espagne. ook mooi weer veel groetjes van andre die mama en die papa liefs!

Anoniem zei

Beste luidjes Huub en michelle. We volgen jullie reis op de voet met atlas op schoot. We vinden het prachtig.
Het gaat jullie goed verder. Sinterklaas is ook weer vertrokken gelukkig is het nu weer rustig in de donkere dagen voor kerst.
Heel veel groeten.
Hein en Rita Herijgers