maandag 19 december 2005

Paaseiland

We zijn gisteravond vrij laat aangekomen in de ´hoofdstad´ (d.w.z. het enige dorp op het eiland...). De landingsbaan is extra lang op het eiland. Dit heeft Pinochet nog geregeld met de US om een eventuele landing van de Spaceshuttle mogelijk te maken. Op het vliegveldje, dat zich op loopafstand van Hanga Roa bevindt, werd ons meteen een habitacion doble con bano privado aangeboden voor $ 30,- per nacht. Viel ons nog mee, aangezien de prijzen hier aanzienlijk hoger liggen dan wat we tot nu toe gewend zijn. Internetten is bijvoorbeeld 10x duurder dan op het vastenland. Michelle kreeg meteen een bloemenketting om haar nek geworpen, het is een beetje een ´Aloha, Hawaii sfeertje´ af en toe, wel lachen! Maar het is een leuk hotelletje waar we zitten, het doet allemaal heel subtropisch aan, met enorme bananenbomen overal om ons heen. Ook de enorme kakkerlakken die je overal ziet rondkruipen versterken dat gevoel....
Paaseiland is de meest afgelegen, bewoonde plek ter wereld. De dichtstbijzijnde, bewoonde plek is het minuscule eiland Pitcairn, dat meer dan 2000 km verderop ligt. Het wordt ´De navel van de wereld´ genoemd. Er wonen bijna 4000 ´paaseilanders´ die overal vandaan komen, de oorspronkelijke bewoners zijn namelijk allemaal zorgvuldig door ons vermoord (officieel heet het dat ze zijn omgekomen door ziektes, maar dit was dan wel het gevolg van uitbuiting door slavernij e.d....). Er komen 20.000 toeristen per jaar, wat natuurlijk uitzonderlijk weinig is (wij behoren dus tot de ´happy few´;-)
Paaseiland is uiteraard vooral bekend door de kolossale, stenen beelden, de zogenaamde moai, die op rechthoekige ceremoniele platformen of ahu werden opgericht. Het eiland werd door de Polynesiers gekoloniseerd, waarschijnlijk omstreeks de zesde of zevende eeuw na Christus. In volstrekte afzondering van de rest van de wereld brachten ze er een hoogst originele cultuur tot stand, die door monumentale architectuur en beeldhouwkunst wordt gekenmerkt. Sinds 1995 is Paaseiland als nationaal park opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit overigens zonder enige inspraak van de lokale bevolking... Het eiland is amper 162 vierkante kilometer groot en zou volgnes een recente telling meer dan 16.000 archeologische vindplaatsen herbergen. Het is een snoepwinkel voor archeologen.

We hebben de omgeving van Hanga Roa vandaag te voet verkend (Hanga betekent baai). Het weer was in 1e instantie niet zo best, veel ´light showers´ zoals ze het in de Lonely Planet zo mooi uitdrukken... Maar we hebben veel beelden al kunnen zien op deze manier. Het museum was helaas gesloten op maandag, maar we hebben de Ahu Akapu, Ahu Tahai en Ahu Tautira kunnen bekijken en we waren praktisch alleen op de sites! Af en toe hebben we geschuild in een grot aan een zeer onstuimige zee. We hebben gegeten in een zeer leuk tentje in de haven, zo´n beetje boven zee. Er wordt ook gegolfsurfed, af en toe lijkt het wel Hawaii! Op de terugweg besteedden we iets teveel aandacht aan een leuke, speelse hond. Het gevolg was dat hij niet meer bij ons weg te slaan was. Hij heeft de hele nacht voor onze hoteldeur gelegen tot iemand hem heeft weggejaagd (denken we).

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Gaaf, ik heb eens bij Discovery gezien dat er nog een heleboel onafgemaakte beelden landinwaarts liggen.... Tevens was er een theorie dat door de boomkap e.d. geen voedsel meer was, zodat er een vorm van kanibalisme onstond. Dus pas maar op!!!!!

Met al die eilanden krijg je een beetje het Boudewijn Buch gevoel. Pitcairn het eilandje waar de muiterij op de Bounty eindigde....

Geniet maar lekker, hier regent het op het ogenblik.

Groeten, PP te E

Anoniem zei

Dag wereldreizigers,
lijkt mij een leuk idee om met Kerstmis op Paaseiland te zijn. De wereld op zijn kop. Maar al lezende lijkt daar de tijd ook lange tijd stil te hebben gestaan, en dat doet misschien nog wel, zo ver van de bewoonde wereld.
Veel plezier nog en een goed Kerstfeest. De Groeten uit Dommelen: Harry

Anoniem zei

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. seroquel euphoria the disadvantages of interracial dating The poker club Puma women shoes 1985 isuzu impulse Oldsmobile bravada 1997 interracial sex denver colorado interracial cuckold husband stories http://www.removeeyeglassscratches.info/Eyeglasses-shop.html http://www.soccer-plays.info/funky_filly_tshirts.html

Anoniem zei

Keep up the good work »