zondag 30 september 2007

Yoho National Park

Zaterdag 29 september 2007

Vanmorgen worden we wakker op een volledig besneeuwde camping in Lake Louise. Alles is wit en het lijkt wel of we op wintersportvakantie zijn ipv een zomervakantie. Het heeft wel wat om in een witte wereld te ontwaken. Vandaag rijden we naar het Yoho NP en vandaar uit verder naar Radium Hot Spings, aan de ingang van het Kootenay NP.
De eerste stop in Yoho is bij het Spiral Tunnel Viewpoint en de Kicking Horse Historic Site. De spiral tunnels zijn een subliem kunstwerk in spoorweg engineering. Het zijn een aantal spiraalvormige spoorwegtunnels die in 1909 gebouwd zijn om de helling van 4,5% (de steilste spoorweg in Noord Amerika) in het bestaande spoor te verlagen naar een veel veiliger 2,2%. Door de steilte van het oorspronkelijke traject sloegen hier veel locomotieven op hol, met desastreuze gevolgen. Vanaf het viewpoint heb je een mooi uitzicht op de onderste spiraal. Je kunt zowel de kop als de staart van de trein tegelijkertijd in verschillende richtingen zien gaan. Dit traject is een waar walhalla voor treintjes liefhebbers (en dat zijn de meeste mannen van boven de 40…). Daarna door naar de Natural Bridge, een plaats om je te verbazen wat de kracht van water in de loop der tijd kan doen. Het is een natuurlijke rots brug over de Kicking Horse rivier. Nog iets verder Yoho NP in komen we bij het Emerald Lake, dat als een juweeltje in de Canadese Rockies ligt. We lopen de eenvoudige trail romdom het kraakhelder blauw/groene meer en genieten van de geweldige witbesneeuwde toppen die in het water weerspiegelen.
We rijden nog een stukje verder omdat we naar de zgn. hoodoos willen gaan kijken. Dit is een natuurfenomeen dat een beetje aan Capadocie in Turkije doet denken. Door erosie onstane pilaren van zacht gesteente waar bovenop ene harde steen als een soort hoedje ligt. Het wordt echter een heel spannende tocht. De afslag van de hoofdweg naar de camping waar de trail naar de hoodoos begint is afgesloten. Er is een grote bosbrand geweest en we weten in eerste instantie niet wat we moeten doen. Er staat iets in het Frans geschreven dat we niet helemaal kunnen ontcijferen. Iets over boetes van $ 2000,-. Na enig aarzelen laten we toch de camper achter vlak bij de snelweg en lopen de afgesloten weg in. Via een volkomen verlaten en desolate reusachtig grote camping vinden we het begin van de trail naar de hoodoos. Een extreem steil paadje van 1,6 km door het verbrande bos komt uiteindelijk uit bij de hoodoos. Onderweg hebben we wel een beetje een onbestemd gevoel. We hiken moederziel alleen, ver van de bewoonde wereld in een gebied waar regelmatig het geluid van vallende boomstammen (verteerd door het vuur) te horen is. Ook moeten we over glibberige, stijle weggetjes afdalen langs diepe afgronden. We proberen af te spreken wat we doen als een van ons beiden iets overkomt. We komen er niet uit, daar we ook de mobiel vergeten zijn… Maar waarschijnlijk zouden we toch geen bereik gehad hebben. Maar als we uiteindelijk na veel klimwerk bij de hoodoos komen zijn we blij dat we toch aan deze hike begonnen zijn. Gelukkig staat de camper er nog als we na een paar uur terugkeren. Ook de portemonnaie met daarin al onze creditcards (stomstom..) zit er nog in.
Daarna rijden we via de spectaculaire Kicking Horse pas Yoho NP uit en gaan naar het zuiden, naar Radium Hot Springs. Deze weg ligt net buiten de Nationale Parken en voert door het grootste aaneengesloten wetland gebied van Noord Amerika. Radium ligt net buiten de ingang van het Kootenay NP en is bekend om zijn Radium hot springs (licht radio actieve bronnen van bijna 40 graden celcius). We vinden een plekje op een geweldig gelegen camping meteen aan een snel stromend riviertje. Waarschijnlijk blijven we hier 2 dagen. Lekker relaxen en dan trekken we door via Kootenay NP richting Banff.

Geen opmerkingen: