dinsdag 29 november 2005

Perito Moreno Gletsjer

He thuisblijvers

Vandaag is het maandag. Het is gisteren uiteindelijk nog gelukt om bij een wisselkantoortje wat dollars te wisselen tegen pesos. Iedereen hier in El Calefate had problemen met geld. Klote dat alle pinautomaten zonder pesos zaten. Nu blijkt wel hoe afhankelijk je kan zijn van geldautomaten.
Vandaag zijn we met een bus opgehaald bij het hostel om naar een van de mooiste gletsjers ter wereld te gaan, de Perito Moreno. Na, dat hebben we geweten. De oh´s en de ah´s waren niet van de lucht. De gletsjer is aan de voet ruim 3km breed en eindigt in het Lago Argentino, dat een niet te beschrijven blauwe kleur heeft. De hoogte van de ijswand boven het water is ruim 80 meter, en de totale hoogte aan de voet bedraagt ruim 300 meter. De lengte van de ijsmassa is ruim 80 km. Het hele gebied bevat trouwens ruim 300 gletsjers!! In het Lago Argentino drijven overal ijsbergen, want de Perito Moremo laat voortdurend onder bijzonder luid geknal en gekraak enorme blokken ijs naar beneden vallen. Het is bij de gletsjer een kontant geknal en gekraak. Je weet gewoon niet wat je overkomt. Sommige ijsmassa´s zijn zo enorm dat er tsunami achige vloedgolven optreden en het geluid is dan tot op 80 km in El Calefate te horen. GEWELDIG!!!!!!

We zijn eerst met ene bootje over het Lago Argentino gevaren, naar een hut waar we onze spulletjes konden achterlaten en waar we voorzien werden van stijgijzers. Toen hebben we een erg indrukwekkende trekking gemaakt over de gletsjer. Tusen enorme crevaches (spleten in het ijs), langs enorm diepe gaten gevuld met kraakhelder water en stromende beekjes en watervallen onder het ijs. Enorm indrukwekkend. We waren gelukkig maar met een vrij kleine groep van een man of tien, maar we hadden wel twee zeer ervaren berggidsen die ons begeleidden. Het weer was geweldig! Regelmatig een zonnetje, dat er voor zorgde dat er de meest fantastische blauwe kleuren in het ijs te voorschijn kwamen. Erg moeilijk om te filmen en te fotograferen, maar we hebben het in ieder geval geprobeerd. Binnenkort zullen we wel even proberen om wat foto´s op de blog te zetten. Op het eind van de trekking hebben we whisky gedronken op de gletsjer met uiteraard vers ijs zo opgeschept van de gletsjer (een lekkere bonbons gegeten, een specialiteit in Argentinie).
Daarna weer met het bootje het Lago overgestoken, maar nu varende vlak langs de voet van de gletsjer. Daarna de bus in en naar het beroemde uitzichtspunt gebracht, waar je op uitzichtspunten vlak bij het punt waar voortdurend enorme stukken ijs van de gletsjer afbreken een uurtje kon genieten. Hier hebben we van zeer nabij nu kunnen meemaken dat er enorme stukken ijs afbraken en in het Lago donderden. En dit alles onder oorverdovend geraas en geknal. We hebben het allemaal kunnen filmen en fotograferen. Jee, wat een ongelofelijk natuurwonder is dit. Een aanrader van de eerste orde. Dit is echt een MUST voor iedereen die Argentinie bezoekt. Onderweg hebben we trouwens ook nog een heuse condor gezien (el condor pasa). Helaas geen camera op dat moment bij de hand.
Al met al was dit weer een fantastisch hoogtepunt van onze reis, en dat terwijl we pas ruim een week aan het reizen zijn.

Zojuist onze bustickets gekocht omdat we morgen uit Argentinie vertrekken naar Chile, waar we in Puerto Natales nog een paar daagjes zullen blijven, voordat we donderdagavond de boot opgaan naar het noorden van Chili. (dit is een 4 daagse boottrip).

Vanuit Puerto Natales zullen we nog een ander hoogtepunt van onze reis gaan doen, en wel een bezoek aan het NP Torres del Paine. Maar hierover morgen meer.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hi Guub en Mich,

Wat een belevenissen allemaal in korte tijd. Toch weer spannender dan een rondje Catharinakerk lopen. Het leest als een avonturenroman! Veel plezier nog, ik blijf het volgen.

(de sneeuw hier is al bijna weg..)

groeten

Anoniem zei

Slim om die whisky on the rocks op het eind van de trekking te drinken. Voor je het weet wordt je wat overmoedig en dondert zo'n crevache in.....

De foto's zijn overigens goed gelukt (kleur van het ijs...)