woensdag 23 november 2005

Isla de Valdes

Hoi allemaal

vandaag dus de excursie gemaakt naar Isla de Valdes. En ja, we hebben ze gezien. De walvissen dus en wat helemaal uniek was, we hebben zelfs orka´s van vrij dichtbij gezien. Dat laatste is echt heel erg zeldzaam, want zelfs onze gids was helemaal onder de indruk.
Isla Valdes is een schiereiland, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht en bestaat landschappelijk alleen maar uit pampa met hier en daar grote zoutvlaktes. We zijn vanochtend vroeg weer bij ons hotelletje opgehaald met een busje en met dezelfde gids die we gisteren ook hadden. Eerst naar een punt op het eiland gereden waar we zeeolifanten en zeeleeuwen hebben gezien. Erg indrukwekkend, vooral omdat het er zoveel waren. Het was midden in het mating seizoen, dus de mannetjes waren zo hitsig als de nacht en er waren voortdurend gevechten tussen de mannetjes onderling. De vrouwtjes vonden dat allemaal wel prima en die trokken zich daar niets van aan. Toen doorgereden naar een punt waar een punt waar we weer tot op een paar meter afstand van een pinguinkolonie konden komen. Het waren weer pinguins van dezelfde soort als waar we gisteren geweest waren, dus de Magelhaens soort. Hier zaten niet zo veel koppeltjes als in Punto Tombo, maar het blijft erg leuk om zo dichtbij deze koddige diertjes te kunnen komen. Deze kolonie zat op een zeer steile helling aan de zee. Het moet voor de meeste pinguins een lijdensweg zijn om iedere dag die steile helling op en af te moeten, met afstanden tot wel een kilometer. Alleesn de allersterkste in de groep hebben hun nesten het dichts bij zee. De zwakkere mogen genoegen nemen met de verder afgelegen plekjes.
Nar de pinguins een paar km verder op een landtong naar een grote kolonie zeeolifanten gaan kijken. Dit is de enige kolonie zeeolifanten die op het vasteland verblijven. Nergens ter wereld komt dit voor. Normaal gesporken zitten zeeolifanten altijd ergens op kleine eilandjes midden in de oceaan. Een uniek schouwspel! Maar nog unieker was het dat we op deze zelfde plaats een 5 tal orka´s aantroffen. Deze kwamen tot op een paar meter van de kust en waren duidelijk op jacht naar de jongen van de zeeleeuwen die hier ook in grote aantallen voorkwamen. Helaas zagen we geen orka aan land komen om een jong te vangen. Dat schijnt echt een onvergetelijke belevenis te zijn. Maar het feit dat we orka´s gezien hebben maakte onze dag helemaal goed!!! Toen verder naar Puerto Pyramides, waar we op een bootje de zee op gegaan zijn om naar walvissen te zoeken. Nou, dat hebben we geweten. We hebben dus nu voor het eerst in ons leven van heel dichtbij walvissen gezien, de zgn. zuidkapers. De vrouwtjes worden tot 15 meter lang en wegen rond de 25 ton. De mannetjes zijn iets kleiner, maar met een metertje op 12 nog steeds de moeite waard. Er was een moeder met jong, die voortdurend vlak bij onze boot boven water kwamen. een walvis zwom onder onze boot door. Zo dichtbij dat je hem kon aanraken. UNIEK!!!! We hebben erg veel foto´s en film kunnen maken waar het allemaal perfekt op staat. Echt een aanrader van de eerste orde was deze excursie. Zoveel wild bij elkaar. Hier kan geen enkele dierentuin in de wereld tegenop.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wow, met de neus in de boter gevallen. Dat is wat anders dan op de veluwe varkens fotograferen. Ben erg benieuwd naar de resultaten.
Is het daar in het zuiden flink kouder, of ook nog gewoon lekker warm?

Groeten, PP te E.

Anoniem zei

Jochem wat een mazzel zeg met die Orka's. Heb ze wel eens gezien op tv, maar dat lijkt me toch anders. Ben erg benieuwd naar de foto's en het filmpje.
Als de rest van de vakantie nou net zo mooi gaat worden, dan hebben jullie de vakantie van jullie leven...
Heb trouwens ongelofelijk veel spierpijn van het lopen. Moet duidelijk nog even oefenen :-) Maar gaat goed komen.
Have fun!!

Groetjes, Patrick & Suzanne

Anoniem zei

Wat gaaf zeg dat jullie die dieren allemaal gezien hebben! Kheb vandeweek alleen maar een pratende Zebra, Leeuw, giraffe en wat pinguins gezien... Ik heb ze op film staan.. Nou de groeten en nog vele avonturen toegewenst,

groeten uit de Diamond rimboe, Biertje