woensdag 8 oktober 2008

Antsirabe en Ranofamana

Hier eindelijk weer eens een nieuw bericht, na dagen zonder een fatsoenlijke verbinding.
Tana (de hoofdstad) was een hele ervaring. Zeker voor fans van oude Franse auto's. De Renault 4's, 2CV's, Renault 16's, DS'en, etc. reden er in grote getalen rond. We namen een 2CV als taxi, lekker schuin door de bocht, weer een hele ervaring rijker (om dit in Madagaskar te doen dan en met z'n vijven in een auto).



























Leuke stad verder, mooie uitzichten en een lekkere italiaan met heerlijk eten. Prijzen liggen vrij laag, voor 4 euro heb je al een complete maaltijd. Het hotel waar we zitten wordt gerund door een Madagascarese dame die vloeiend Vlaams spreekt (ze heeft in Gent gestudeerd). Haar man is Belg, hij is een ex-piloot die zijn baan voor haar heeft opgezegd en nu samen met haar het hotel runt. Erg leuke lui.

We vertrekken zondag pas om 9:30 uur (terwijl we zeer vroeg waren opgestaan om om 7:30 uur te kunnen vertrekken zoals was afgesproken). Dus nog maar een duikje in het heerlijke zwembad genomen, geen bezwaar! We moeten nog leren onthaasten, alles duurt hier 5x zolang als bij ons. Onze chauffeur (je bent verplicht een auto MET chauffeur te huren en de onze heet Arie (je zal het wel anders spellen, maar voor ons is het goed te onthouden).
We lunchen in een houtsnijwerkdorpje onderweg en moeten toekijken hoe er autootjes (citroens voornamelijk) uit afvalblik worden gefabriceerd. Erg leuk wel!
In de middag komen we aan in Antsirabe waar we een mooi hotel hebben (houten plafond met prachtig houtsnijwerk, doet een beetje koloniaal aan). Prachtige tuin ook waar we meteen aan de metershoge pils gaan. Heerlijk, dat THB (Three Horses Beer), zeker als het ijskoud is.
We eten in het hotel en proberen de lokale rum (met vanille-aroma). Erg sterk, lijkt wel strohrum. Nou ja, goed om bacterieen te doden. De hele stad doet erg frans aan. Je ziet er de zgn 'Pousse Pouse's' rondrijden, een soort loopriksja's. Een hele ervaring om dat eens te doen, al voel je je wel opgelaten als er een zwetend mannetje voor je uit loopt te rennen en jij daar als een soort koningin op een draagstoel zit rond te kijken...

De volgende ochtend vertrekken we vroeg. Het wordt de langste reisafstand. We lunchen nog in een houtsnijwerkdorpje (Ambrosita). We arriveren pas rond 17:30 uur. Onderweg zien we hele karavanen met veel (Zebu's) langskomen en we passeren kleurrijke marktjes.
De mensen zijn erg vriendelijk hier, een heel verschil met noordafrikaanse landen.
We zitten nu in een soort bungalowtjes in Ranofamana (het grootste park met de meest diverse lemurenspecies) aan de rivier. Je word meteen lekgeprikt door de muggen maar het is heel sfeervol. In de rivier zitten mensen de was te doen. We drinken een biertje op het terras van het restaurant van het resort. Huub keilt onze fles Campari kapot op de vloer van onze cabin en we liggen de hele nacht bedwelmd door alcoholdampen in bed. We eten in hetzelfde restaurantje. Eenvoudig maar verder goed te eten.

Vandaag (woensdag) hebben we een enorme trekking door het Ranofamana park gedaan met (Champs) Elysee, zo heet onze gids. Zonder ezelsbruggetjes onthou je die namen niet. We hebben 4 soorten lemuren gezien waaronder een nocturnal (nachtdiertje). Hij sliep met open ogen om waakzaam te kunnen blijven. Het is wel erg indrukwekkend om die beestjes door de bomen om je heen te zien slingeren. Het lijkt een kruising tussen een hond, kat en een aap. Ze hebben felgekleurde ogen, heel bizar.

Zo, en nu is het tijd voor een biertje. Nog even kijken of ik met een geleend usb-kabeltje wat foto's kan uploaden. Hieronder zie je de nachtlemuur (lemure sportif):

3 opmerkingen:

Tollekes zei

Huub & Michelle
Goed te horen dat jullie alweer aardig onthaast zijn. Foto's zien er goed uit. Ik zal jullie zeker blijven volgen

Anoniem zei

Leuke avonturen in de lelijke eend.
Ik hoop dat jullie vaak een internet verbinding hebben om de verhaaltjes op te schrijven.

Met MTB'-en (heb zelf niet meegedaan, fiets kapot) heeft Rini helaas zijn heup gebroken. Is meteen geopereerd, gaat naar omstandigheden redelijk.

Unknown zei

ha Michelle en Huub,
ik zit hier wel een beetje jaloers te wezen...Wat een leuke trip zijn jullie aan het maken!
Ik ben druk bezig mensen te ronselen voor volgend jaar Nepal en de reacties zijn erg enthousiast. Dus wie weet gaan we straks met een vliegtuig hollanders daar de boel eens een beetje verbouwen;-)
Ben ook de mogelijkheden van het museum aan het bekijken voor eventuele sponsoring maar degene die daar over gaat is op dit moment een beetje uit beeld dus ik heb nu nog geen concrete resultaten. Maar er wordt aan gewerkt en ik ben in ieder geval helemaal om.
He jongens, geniet van jullie reis en Michelle ,ik zie jou binnenkort om verder over Nepal etc te praten.
Leuek foto's trouwens.

groetjes,
iedje