maandag 4 februari 2008

Rondreis Madagaskar in oktober 2008


In oktober gaan we samen met Ellen en Ton, onze vrienden uit Soest, 3 weken rondreizen in Madagaskar. In overleg met Vamanos Travel hebben we een erg interessant reisprogramma bedacht. In grote lijnen is dit wat we gaan doen:

Zaterdag 4 oktober : AMSTERDAM - TANA
Vluchtverbinding (onmogelijke vertrektijd om 6:50 uur s'morgens..) naar Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar. Aankomst in Tana om 21:55 uur. Transfer naar het ICHOTEL.

Zondag 5 oktober : TANA
Meet and greet, briefing voor de tour.
Antananarivo betekent “stad uit duizenden” en is de hoofdstad van Madagaskar. Het is ook de plaats waar de eerste koning van Madagaskar de verschillende koninkrijken op het eiland samen voegde tot een koninkrijk. De stad is opgebouwd uit drie lagen nl. hoog midden en laag. Op het hoge gedeelte staat het paleis van de “Rova” (koninklijk paleis) en het huis van de premier wat nu een museum is geworden. Het midden segment is waar het bedrijfsleven zich vestigt en tevens het chique gedeelte van de stad dit deel is met name in de Koloniale tijd erg ontwikkeld. Het lager deel van de stad is waar de beroemde “avenue de l‘independence” is, en het koloniale trein station. Van hieruit is het slechts 15 minuten lopen naar de bloemenmarkt vlak bij Lac Anosy.

Maandag 6 oktober : TANA - ANTSIRABE 170 km
Na het ontbijt doen we eerst een city tour in Tana. Daarna rijden we in zuidwaartse richting door het hoogland met prachtige rijst velden en de spectaculaire door erosie gevormde heuvels “Lavaka”. Er wordt gestopt in Ambatolampy een landbouw stad die bekend staat vanwege de bron van aluminium. Aankomst in Antsirabe rond het middaguur. Antsirabe “de plaats van het zout” is een elegante stad die bekend staat vanwege het bier, zodra je de stad binnen komt ruikt de brouwerij. De stad is gesticht door de Noren in 1856 en het is de enige plaats die voelt en er uitziet als een Europese stad. Het heeft een getemperd klimaat en alle vruchten en groenten uit de omgeving zijn verkrijgbaar in Antsirabe. Het klimaat is gemiddeld. Er kan een bezoek aan de markt worden gebracht of aan de thermale baden. Ook kan je een bezoek brengen aan Lake Andraikiba, een goede plek voor een picnic.
We overnachten in hotel RESIDENCE CAMELIA.

Dinsdag 7 oktober : ANTSIRABE – RANOMAFANA: 250 km: 6 hours
Voordat we doorrijden naar Ambositra doen we eerst een City tour.
Na het ontbijt gaat de reis naar Ambositra het middelpunt van Madagaskar ’s houtsnijwerken. Het mooie hoogland met de over groene bossen van Eucalyptus en dennenbomen landschap dat gedomineerd wordt door rijst velden. Een typische markering in het landschap zijn de huizen die bijna allemaal zijn uitgerust met een oorspronkelijk houtsnijwerk balkon met luiken met mooie kleuren. Voor dat Ambositra bezocht wordt gaat de tocht eerst naar de bomen die bosbrand hebben doorstaan n.l. de “le coll de tapia”. Na het bezoek aan Ambrosita gaan we door naar Ranomafana waar de reis verder het regenachtige deel in gaat met bijzondere inheemse dieren en planten (bamboo, varens) en aan de ander kant is de Namorona rivier die naar beneden stroomt en het dorp voorziet van water en elektra. De naam Ranomafana betekent heet water en bezoekers kunnen dan ook genieten in een van de warme wateren. We komen in de avond aan in Ranomafana en doen een night exploration van het woud om nachtdieren zoals de Microcebus Rufus (nacht-lemuur) en de gestreepte Civet Fossna Fossana te zien. Overnachting in IHARY hotel.

Woensdag 8 oktober : RANOMAFANA
Bezoek aan het Ranomafana Nationaal Park. Het park is opgericht in 1991, 40.000 ha groot met steile heuvels en veel beekjes die de vallei instromen met verschillende watervallen en stroomversnellingen. Door het hele park zijn varens en gigantische bamboe struiken te vinden wat het park mooi decoreert. Ranomafana is een belangrijk park voor Lemurs en reptielen en met name bekent vanwege de “gouden bamboo Lemurs” ontdekt in 1986. Er zijn hier 12 soorten Lemurs en 5 soorten kameleons gesignaleerd verder zijn er tal van bijzondere dieren te bewonderen. In het park leven meer dan 29 soorten zoogdieren en ook voor de vogelliefhebbers is het een schitterend park met 98 vogel soorten waaronder een paar zeer zeldzame soorten (Bamboo lemur Hapalemur simus en de Gouden Lemuur Hapalemur Aureus, daarnaast Fulvus Rufus, Varieca Variegata, Hapalemur Gruesus, Avahi Lanigeur), verder zijn er ook 100 verschillende vogelsoorten, reptielen, hagedissen en veel vlinders en insecten. In de namiddag kan er nog een bezoek gebracht worden aan het dorpje.

Donderdag 9 oktober : RANOMAFANA – ANDRINGITRA:
Vertrek in de ochtend naar Fianarantsoa wat ongeveer 2 uur duurt. Deze stad (stad van de Betsileo stam) is op de zelfde manier op gebouwd als Antananarivo. De stad heeft 3 delen : het lage stadsgedeelte met het station en het commerciële centrum, het midden segment met de administratieve gebouwen en boven de oude stad. Het is een katholieke stad met tevens de beste universiteit. De stad staat bekend als de doorgang naar het zuiden en de hoofdstad van de Betsileo stammen. De reis gaat verder naar Ambalavao (1,5 uur) Er bestaat de mogelijkheid een stads tour te maken en wijn te proeven daar Ambalavao het centrum van de wijn industrie op Madagaskar is. Ook al zijn de klimaat omstandigheden niet optimaal voor de druiven, het is een traditie die is achtergelaten door de priesters en monniken die in dit gebied geleefd hebben. Daarna bezoek aan de “Anteimoro Paper factory” een overblijfsel van de Arabische beschaving op het eiland. Op woensdag is er een veemarkt in Ambalavao. Vanuit Ambalavao rijden we in 2 uur door naar Andringitra. We verblijven in het GITE D’HOTE hotel.

Vrijdag 10 oktober : ANDRINGITRA
We verkennen het woud. Andringitra National Park heeft een oppervlakte van 31,160 ha; en heeft een grote diversiteit van ecosystemen, varierend van laaggeleden regenwoud in het oosten tot hooggeleden berg-prairies in het westen. Het gevarieerde landschap bevat 15 lemur-soorten, inclusief een ecotype van Lemur Catta die is aangepast aan het leven in de Bergen. Spectaculaire prairybloemen en orchideeen komen er tevens voor. Overnachting in hetzelfde hotel.

Zaterdag 11 oktober : ANDRINGITRA – ISALO
Verder naar Ihosy de stad van de Bara stam, de schaapherders van Zebu naar de bergketen van Andingitra die zorgt voor een mooie overgang tussen het droge zuiden en het groene hoogland met de fameuze 3 heuvels en de grot van de aartsbisschop. Het spectaculairst zijn de granieten gewelven met de “twin rocks” ook wel de doorgang naar het zuiden genoemd. Iets anders wat zeer imponerend is de “Bishop’s hat” een heilige plaats voor de lokale bevolking. Het is daar waar hun voorouders liever collectieve zelfmoorden pleegden dan dat men zich overgaf aan de Merina stammen. Vervolgens nog een bezoek aan het plateau de Homombre, een enorme ruimte met rode grond wat ons aan het niemandsland doet denken. Verder naar Isalo en overnachting in MOTEL DE L’ISALO.

Zondag 12 oktober : ISALO
Bezoek aan het Isalo Nationaal Park. Het park heeft een oppervlakte van wel 81,540ha waarin de gehele Isalo berg in op is genomen, mooie grote berg van zandsteen bewerkt door de wind (erosie). Vandaag per voettocht naar het natuurlijke zwembad. Per wagen ongeveer 10 minuten rijden vanuit Ranohira naar de entree van het park. Vervolgens 1,5 uur wandelen langs verschillende soorten vegetatie zoals: “Uapaca, bojeri, Pachypodium rosultum of elephant’s foot”. Maar eerst een tocht door de erosie bewerkte rotsformaties (waar de Bara stammen hun doden brachten voor dat ze die in de tombes legden). De beklimming begint en na 20 minuten lopen is er een spectaculair uitzicht van deze geweldige zandsteen bergen met hun mooie kleuren, vanwege de rare vormen door de erosie kunnen er verschillende figuren in de rotsen ontdekt worden zoals de schildpad, de maskers, en de krokodillen en meer. Ook smalle stroompjes water, rivieren zijn hier te zien en voor de lemurs liefhebbers is hier de mogelijkheid de Sifakas, de bruine en de ringstaart Lemurs te zien en ook hagedissen en slangen en meer dan 50 soorten vogels. Uiteindelijk komt de trip dan aan bij het natuurlijk zwembad met kristalhelder water, wat een heerlijke beloning is na een lange warme dag en waar een duik genomen kan worden. We overnachten weer in MOTEL D’ISALO.

Maandag 13 oktober : ISALO- IFATY: 234 km = 6 hours
Na het ontbijt naar Tulear via de national route no.7. Onderweg zijn er verschillende graftombes te bewonderen zoals de “Mahafaly tombs en Antandroy tombs”. Na een kort bezoek aan Tulear gaat de reis verder naar Ifaty wat 27 km van Tulear ligt. Maar door de slechte conditie van de weg duurt de tocht maar liefst 2.5 uur. Deze tocht gaat naar het droogste gedeelte van het land diep in het zuiden waar het landschap wordt gedomineerd door struikgewassen cactussen. Verder over droge bodem zo erg dat de lokale bevolking een gebrek heeft aan drinkwater. De mensen leven hier van de visvangst, de mannen gaan 2x per dag vissen en de vrouwen en kinderen wachten de mannen op aan het strand om de vis over te nemen om deze vervolgens te verkopen in Tulear. We overnachten in IKOTEL.

Dinsdag 14 oktober : IFATY
Vrije dag ter besteding. Ifaty ligt bij het strand en is daarom de ideale plaats om te gaan duiken en snorkelen. Ook is er de mogelijkheid om verschillende optionele excursies ter plekke te boeken. En hier kan het vissers leven aanschouwd worden. Verder is het een populaire plaats voor vogelaars. Als optionele excursie kan met o.a. kiezen voor een bezoek aan het Domergue reservaat waar 2 soorten Baobab bomen gezien kunnen worden en reptielen als de boa madagascariensis, gekko’s, kameleons waaronder de parsoni (de grootste onder de kameleons) maar ook kan er een boot tocht worden gemaakt om de walvissen te zien (van juli tot midden september komen ze hier hun jongen ter wereld brengen). Doordat Ifaty in de grootste lagune van het land ligt heeft het een gigantisch koraal rif wat duiken en snorkelen nog mooier maakt. In de namiddag kan er nog een wandeling gemaakt worden naar het dorpje Mangily waar een lokale school bezocht wordt en tevens het leven van de vissers ervaren kan worden. We overnachten weer in IKOTEL.

Woensdag 15 oktober : IFATY – TULEAR – TANA – ANDASIBE
Vroeg in de morgen rijden we naar Tulear om naar Tana te vliegen. Na aankomst in Tana gebruiken we de lunch en rijden vervolgens door richting het oosten naar Andasibe door het groene weelderige landschap met de mooie vegetatie van het oosten. Deze tocht gaat naar het vochtige gedeelte van het eiland waar hoofdzakelijk bossen en meren zijn. Onderweg is het dorp Merina te zien op een heuvel verder rotsachtige bergen. Rond 16 uur komen we aan in Andasibe. We overnachten in MIKALO.

Donderdag 16 oktober : ANDASIBE
In de morgen bezoeken we het Special Reserve van Andasibe om de Indri Indri lemuren te zien, de grootste lemur van het eiland. Dit 810 ha grote reservaat is zeer speciaal omdat er velen soorten bijzonder flora en fauna voor komen, met name de orchideeën de kameleons en ook vele vogels. Na bezoek aan dit park naar het orchideeën park om de mooie bloemen te bewonderen. In de middag verder naar Betsimisaraka village waar de op 2 na grootste stam van het eiland Madagaskar leeft. Ze verbouwen rijst en hebben plantages. Dit kleine bezoek geeft een duidelijker beeld hoe de lokale bevolking hier leeft en wat ze eten. In de namiddag brengen we een bezoek aan het prive reservaat VAKONA. Overnachting in MIKALO.

LEMUREN: Zijn de bekendste zoogdieren op Madagaskar. Een lemur is een soort aapachtige maar het is geen aap. Van deze soort zijn er ongeveer 50 aanwezig op Madagaskar ze zijn uniek omdat ze negens anders ter wereld voorkomen. Wat overigens voor meer dier soorten op Madagaskar geldt wat komt doordat er geen verbinding is met het vaste land.
Vrijdag 17 oktober : ANDASIBE – ANKANIN’NY NOFY: 120 km
Na het ontbijt gaat de reis naar Ankanin' Ny Nofy. Er wordt gestopt in het plaatsje Brickaville. Vervolgens gaat de reis naar Manambato waar de boot wordt genomen naar Ankanin' Ny Nofy. Tijdens de boottocht wordt er gevaren over de Rasaobe rivier. Ook kunnen er vele vogels gezien worden tijdens de tocht. Aankomst in Ankanin' Ny Nofy rond 17.00 uur. The Palmarium is een prive park wat ideaal is om uit te rusten. We overnachten in PALMARIUM HOTEL.

Zaterdag 18 oktober : ANKANIN’NY NOFY – TAMATAVE
Na het ontbijt wordt er gezeild over de Pangalanes kanaal. Tijdens de Minicruise kan er genoten worden van mensen die langs de rivier wonen. Aankomst in Tamatave en transfer naar hotel CAPRICORNE.

Zondag 19 oktober : TAMATAVE – SAINTE MARIE
Vroeg in de morgen vertrek voor een mini-cruise naar Sainte Marie. Aankomst Sainte Marie rond het middaguur en transfer naar het LACRIQUE HOTEL. Rustdag.
Sainte Marie is een Eiland ten oosten van Tamatave. Vroeger (in de 16e eeuw) waren hier vele piraten te vinden. De koningin is zelfs getrouwd geweest met een van de piraten. Er zijn vele excursies naar die des betreffende plek. Sainte Marie is een tropisch eiland met een luxueuze vegetatie. Sainte Marie is ook een ideale plek om te wandelen, fietsen, snorkelen en duiken. Er bestaat de mogelijkheid om walvissen te zien van Juli tot Oktober. Er zijn ook interessante bezienswaardigheden in de omgeving van Ambodifotatra en de Baie des Forbans. In de stad is een katholieke kerk te vinden die stamt uit het jaar 1837. Ook is er een piratenbegraafplaats. De bevolking is er vriendelijk en erg behulpzaam. Overnacting in hetzelfde hotel.

Maandag 20 oktober : SAINTE-MARIE
Rustdag. Sainte-Marie is een ideale plaats om uit te rusten op de mooie stranden, de talrijke kreken omgeven door palmbomen en filaos. Veel overblijfselen uit het verleden kunnen nog steeds bekeken worden zoals het piratenkerkhof en de oude huizen en het huis van de princess. Overnachting in hetzelfde hotel.

Dinsdag 21 oktober : SAINTE-MARIE
Vrije dag. Veel excursies kunnen ter plekke worden georganiseerd. Een tropisch eiland met een weelderige vegetatie. Sainte-Marie is ook een mooie plaats voor een wandeling of fietstocht. De bevolking staat bekend om zijn vriendelijkheid en gastvrijheid. Overnachting in hetzelfde hotel.

Woensdag 22 oktober : SAINTE MARIE
Overnachting in hetzelfde hotel.

Donderdag 23 oktober : SAINTE-MARIE
Overnachting in hetzelfde hotel.

Vrijdag 24 SAINTE-MARIE – TANA – PARIS
Transfer naar het vliegveld om door te vliegen naar Tana om 16:30 uur. Internationale vlucht naar Parijs om 0:50 uur, dus een hoop tijd door te brengen in Tana.
Zaterdag 25 TANA – PARIS -Amsterdam
Aankomst Schiphol om 15:40 uur

2 opmerkingen:

Arjan en Judith zei

Hoewel ik nu zelf nog op vakantie ben, krijg ik al helemaal zin om weer te gaan als ik jullie reisplannen naar Madagaskar zie!
Het ziet er allemaal heel mooi uit en ik ben benieuwd naar jullie ervaringen tegen die tijd.
Tot snel!

Anoniem zei

Hoi Huub en Michelle,

Wij zijn net een dagje terug van vakantie ( weekje zeeland)
Had gehoopt jullie nog even te spreken maar dat is helaas niet meer gelukt. Dus via deze weg, HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL plezier en maak er wat moois van!

Groetjes,
Wendy ( Uit Geldrop)